Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Miért kell 33 alkalommal szúnyogot irtani Százhalombattán?

2011.06.28. 14:59 - REACH kampány

Címkék: százhalombatta szúnyogirtás

A Levegő Munkacsoport sajtóhírekből értesült arról, hogy Százhalombatta önkormányzata idén tavasszal egy teljességgel indokolhatatlan időszakban végzett szúnyogirtást, az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint pedig „várhatóan 33 alkalommal végeznek” még további szúnyoggyérítést 2011 során. Az irreálisan nagy irtásszám, valamint az indokolatlan irtás miatt a civil szervezet levélben fordult az önkormányzathoz, amelytől a jogszabályokban megadott határidőn belül nem érkezett válasz.

Az önkormányzat közleménye szerint már áprilisban hozzáláttak az irtáshoz mintegy 715 hektáron. Ebben az esetben nem kellő szakmai alapossággal határozták meg, mikor kell szúnyogirtást végezni, és így olyan időszakban került sor a költséges és környezetkárosító kezelésre, amikor az teljesen értelmetlen volt. Lakossági bejelentés szerint ugyanis április 12-én szélben és hűvös, szeles időben tartottak irtást, amikor egyfelől elviszi a szél a permetet, másfelől nincs a szúnyogoknak aktivitása, és még az irtáshoz szükséges köd sem képződik a permetszerből.

Azok a települések, melyek ezt megengedhetik maguknak, évente 4-5 alkalommal szoktak egy-egy területen kémiai szúnyoggyérítést végezni. A Levegő Munkacsoport ezért azt kérte a százhalombattai önkormányzat jegyzőjétől és az illetékes BFKH Érdi, Budaörsi Kistérségi Népegészségügyi Intézet vezetőjétől, hogy vizsgálják meg, milyen szakmai alapon döntöttek arról, hogy térségükben megdöbbentően sokszor szükséges a szúnyoggyérítés. A felesleges szúnyogirtás ugyanis nem csak jelentős adóforintokat emészt fel, de környezeti és egészségügyi kockázatokat is jelent, különösen, hogy a hazánkban szúnyogirtásra engedélyezett kémiai irtószer, a deltamethrin károsíthatja az emberi hormonrendszert, és emiatt hosszú távú egészségügyi kockázatai vannak - így néhány éven belül várható az uniós betiltása.

KIEGÉSZÍTÉS: Százhalombatta Város Önkormányzatának június 16-án beérkezett válaszát itt olvashatják.

(Levegő Munkacsoport)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr553022039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása