Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Kétes ítélet a rákkeltéssel gyanúsított gyomirtóról – ipari lobbi mindenütt

2017.03.16. 10:39 - SimonG

Címkék: gyomirtó daganatos egészségügyi rákkeltő glifozát peszticid gliphosate

Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatási Ügynöksége által valószínűleg emberi rákkeltőnek besorolt glifozát gyomirtót az európai hatóság nem minősítette daganatkeltőnek. Zöld szervezetek szerint az Európai Vegyianyag-ügynökség március 15-i döntésével a megkérdőjelezhető függetlenségű szervezet szőnyeg alá söpri a gyomirtó rákkeltő hatásával kapcsolatos egyértelmű bizonyítékokat. A Monsanto nevű óriáscég által kifejlesztett glifozát kimutatható a vizeletünkből és sörökből is. A mai döntés alapján viszont jó eséllyel a termőföldeken és így az ételeinkben maradhat ez a veszélyes anyag. A napokban robbant az a botrány is miszerint a Monsanto maga gyártatott tudományos cikkeket a glifozát védelmében. 

A glifozát messze a legelterjedtebb gyomirtó szer a világon. Eredetileg a Monsanto fejlesztette ki, a Roundup néven forgalmazott szert. Bár manapság már számos más cég is gyártja a szert világszerte, ennek ellenére a jelenleg is hihetetlen bevételt jelent ez a szer a Monsantonak. A cég GMO stratégiájának alapja, hogy olyan növényeket fejlesztenek, melyek nem pusztulnak el a glifozát hatására. Így a génmódosított maggal együtt árusítják a glifozátot, hisz ha lepermetezik a GMO-földeket, akkor ott minden elpusztul, a génmódosított növények kivételével. A növekvő glifozátnak ellenálló rezisztens fajok miatt egyre többet kell kijuttatni e gyomirtóból, sőt ezzel párhuzamosan folyamatosan emelik a glifozát élelmiszerekben megengedhető határértékét is. Bár hazánkban tilos a GMO-termesztés, mégis a glifozát a legelterjedtebb növényvédő szer Magyarországon is.

A hihetetlen mértékű használat miatt a glifozát mindenütt jelen van a környezetünkben. 2016-os teszt szerint  az összes vizsgált német sör tartalmazott glifozátot, több esetben is az ivóvízre megengedett határérték sokszorosát. Egy másik német kutatás szerint  a vizsgált több mint kétezer ember 99,6%-nak kimutatható volt glifozát a vizeletéből.

A szert azonban 2016-ban az IARC (az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatási Ügynöksége) „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolásba tette. Ezt a minősítést először a német hatóság ítélete alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) majd most az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) vonta kétségbe.  Zöld szervezetek szerint március 15-i döntésével ECHA a szőnyeg alá söpri a glifozát gyomirtó rákkeltő hatásával kapcsolatos egyértelmű bizonyítékokat. A rákkeltő minősítésű növényvédő szerek nem engedélyezhetőek az EU-ban, így a mostani döntés megágyaz a szer további európai engedélyezésének.

Az ECHA függetlensége a Greenpeace szerint igencsak megkérdőjelezhető . A zöld szervezet szerint az ECHA glifozátról döntő bizottságának tagjainak egy része az ügynökség saját előírásával szembemenve is részben a vegyiparnak dolgozik, vagy intézménye alapvetően vegyipari megrendelésekből él. Ezt a Greenpeace jelezte az ECHA vezetésének, akik nem ismerték el az összeférhetetlenséget.

A napokban robbant ki az a botrány is az Egyesült Államokban, mikor is kiderült, hogy a Monsanto gyártott le cikkeket, melyet tudományos lapokban jelentek meg szakmai eredményként bemutatva, hogy a glifozát mennyire biztonságos. Egy bíróság tette közzé ezen leleplező dokumentumokat. Az amerikai hatóság az EPA szakértőit próbálták ezekkel a ’szak-cikkekkel’ lobbizni. A bíróság által közétett dokumentumokból kiderült, hogy az EPA szakértői is igencsak megosztottak voltak a glifozát biztonságával kapcsolatosan.

Petíció a glifozát európai betiltásáért - amihez EU-szerte már mintegy 500 ezren csatlakoztak: http://www.greenpeace.org/StopGlyphosate/

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr1212342127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása