Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Az EU kimondta: a Biszfenol-A hormonkárosító

2017.06.17. 10:57 - SimonG

Címkék: egészségügyi kockázat hormonrendszer bpa hormonális kockázatos endokrin biszfenol a Biszfenol-A hormonkárosító

Az Európai Vegyianyag-ügynökség június 16-án végre kimondta, amit tudósok és zöld szervezetek már sok éve mondanak, hogy a műanyag adalékként elterjedt Biszfenol-A (BpA) károsítja az emberi hormonrendszert. Ez komoly előrelépés, mert az EU nagyon akadozik a hormonkárosító anyagok korlátozásával, sőt a mai napig nincs elfogadott kritériumrendszer ezen anyagok azonosítására.

bpa_s.jpg

Franciaország javasolta a vegyület hormonkárosítóként való besorolását. Korábban szaporodási képességeket károsító anyagként ugyan nyilván volt tartva, ám így most hormonkárosítonként is szerepel az EU Különös aggodalomra okot adó anyagok listáján (SVHC), melyeket használatát indokolt korlátozni.

A Biszfenol-A a polikarbonát műanyagok alapanyaga, és sajnos könnyen kijut a termékekből és már egész kis mennyiségben is kockázatot jelent. Civil nyomásra 2011-ben betiltotta az EU cumisüvegelben, ám a mai napig megtalálható ételtároló műanyag edélnyekben, USA-ban az összes vizsgált fogzássegítő rágókában, de számos más műanyag termékben és bolti blokkokban is.

A BpA kitettséget korábbi tudományos kutatások alapján összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel (prosztata- és mellrák), cukorbetegséggel, asztmával, koraszülések és szívbetegségek kialakulásával, továbbá olyan hormonális zavarokkal, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség, de születési és agyi fejlődési rendellenességekért, viselkedési zavarokért is okolták. A Nature cikke szerint ha az anyában magasabb a BpA szint akkor a gyermeknél szorongás, depresszió, agresszió, hiperaktivitás figyelhető meg,

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr7012601605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása