Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Méreg nélkül is lehetséges a szúnyogirtás

2009.07.10. 11:44 - REACH kampány

 


Magyarországon még mindig széles körben használnak és forgalmaznak olyan szúnyogirtó szereket, amelyek súlyosan károsíthatják az emberek egészségét, és amelyek forgalmazását megtiltotta az Európai Unió. A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult, kérve, hogy járjon közbe a tilalom érvényesítése érdekében. Az ÁNTSZ ugyanis (amelynek fő feladata a lakosság egészségének védelme) továbbra is engedélyezi a forgalomból kivont szerek árusítását, használatát. Mivel az utóbbi időben a sajtóban a témával kapcsolatban több ellentmondásos nyilatkozat jelent meg, a Levegő Munkacsoport most részletesen ismerteti a tényeket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr181238123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.09.25. 12:28:38

Azért megjegyezném, hogy a szúnyog HASZNOS! Vagyis nem kell kiirtani, mint ahogy a parlagfüvet meg a többi szerencsétlen növényt. Talán inkább kis fizikai állóképesség kéne meg tűrőképesség.

ardeacinerea · http://www.pallas70.hu/osszetett-kepzesek.php 2009.09.28. 10:52:40

Én is használtam nyáron konnektorba helyezhető elektromos szúnyog riasztót, de bele sem gondoltam, hogy ez ártalmas.
süti beállítások módosítása