Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Babapopsikrémek gyanús összetevőkkel

2016.12.01. 11:08 - SimonG

Címkék: kockázat hormonrendszer kockázatos kozmetikai parabén BHA babapopsikenőcs

Több ismert babapopsi kenőcs sajnos számos olyan anyagot tartalmaznak, melyet egyes kutatások kockázatosnak tartanak. Tartalmaznak allergéneket és több termék esetén is egy nagyobb dózisban rákkeltéssel gyanúsított és ismerten a hormonrendszerünkre kockázatot jelentő anyagot is. Ezen anyagok használata bár engedélyezett, ám az elővigybha-thumb-200xauto-1752.jpgázatosság elve szempontjából kritizálható.

Antioxidáns anyag, így tartósító szerként is funkcionáló adalék több popsikrémben a butilhidroxianisol (BHA) melyről ismert hogy nem csak egyes kutatások szerint beavatkozik a hormonrendszer működésébe, de Kalifornia állam az ismert rákkeltők listáján szerepelteti. Állatkísérletek is BHA fogyasztás rákkeltő hatásáról írnak, más kutatás viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy ezzel a kockázattal csak nagyobb BHA bevitelénél kell számolni.

Sajnos több termékben jelen vannak parabén tartósítószerek is, melyekről ismert, hogy kockázatot jelentenek a hormonrendszerünkre nézve. Különösen a propil- és butil-parabén ilyen kockázata ismert. 

Gyakori összetevő a benzil cinamát vagy a benzil alkohol is melyek allergén anyagokként ismertek. A propilén-glikolt (PG) általában szintetikusan állítják elő földgázból vagy kőolajszármazékokból és döntően az az iparban használják de ismert irritáló hatása is. Gyakori tartósítószer a nátrium-benzoát, ez az anyag önmagában nem kockázatos, de más anyagok jelenlétében káros anyagok fejlődnek belőle, így például bizonyos színezőanyagokkal, ételfestékekkel együtt hiperallergiát okozhat, míg C-vitamin jelenlétében rákkeltő benzol keletkezését eredményezi. Ilyen helyzet azonban nem fordulhat elő, ha a krémet rendeltetésszerűen használják és csak ott és úgy használják, ahol és ahogy azt a gyártó előírta.

A Benzil-benzoát is allergizálhatja a bőrt, ám ami inkább aggodalomra ad okoz, hogy emberi női emlő sejtekben végzett kutatások szerint hormonreakciót válthat ki, azaz kockázatot jelent a hormonális működésre.

Azt, hogy az esetleges allergizáló hatáson túl van-e tényleges kockázata vagy sem popsikrémeknek azt igen nehéz lenne megbecsülni, ám rákkeltő kockázatú vagy hormonrendszerbe beavatkozó anyagoknál az elővigyázatosság elve alapján az ilyen anyagok kiváltása javasolható különösen gyermek termékeknél.

Jó összefoglaló a biztonságos popsikrémekről itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr6612014222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása