Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Hivatalos a növényvédő szerek új uniós szabályozása

2009.11.09. 15:39 - REACH kampány

Több mint tíz hónappal a jogszabály európai parlamenti szavazása után októberben hivatalossá vált a növényvédő szereket szabályozó új uniós rendelet és irányelv. A Levegő Munkacsoport üdvözli az új jogszabályokat, és reméli, hogy azok hatályba lépése után, célkitűzéseiknek megfelelően jelentősen csökken az élelmiszerekben található veszélyes vegyszerek mennyisége. Jelenleg a hazai boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök több mint 40 százaléka növényvédő szerekkel szennyezett, és több forgalomban lévő permetszer lehetséges rákkeltő, vagy károsítja a hormonrendszert. Az új jogszabályok célja a lakosság egészségének megóvása.
Az új rendelet értelmében fokozatosan eltűnhetnek az élelmiszerekből a rákkeltő, a mutagén, a szaporodási képességeket, valamint a hormonháztartást károsító hatóanyagok. A fenntartható növényvédelmi gyakorlat kialakulása érdekében előnyben kell részesíteni a vegyszermentes megoldásokat. Jelentősen szigorítják a vegyszeres növényvédelmet a köz- és lakóterületen, valamint a Natura 2000 természetvédelmi területeken és korlátozzák a légi permetezés alkalmazásának lehetőségeit is. A jogszabályok 18 hónap múlva lépnek életbe a tagországokban.
Az új irányelv előírja, hogy minden országban az érdekeltek bevonásával Nemzeti Akciótervet kell készíteni arról, hogy miképp lehet az adott országban csökkenteni a növényvédő szerek jelentette kockázatokat.

(Vegyi anyag hírlevél - 2009. október)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr791512899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása