Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Kritikák az EU tervezett ökocimkézésével kapcsolatban

2009.11.24. 11:52 - REACH kampány

Európai fogyasztó- (BEUC) és környezetvédelmi civil (EEB) szervezetek üdvözölték, hogy az EU új ökocímkéket vezetne be a fatermékekre és a padlószőnyegekre. A szervezetek szerint azonban az EU ökocímke-tervezete számos ésszerűtlenséget tartalmaz, hiszen a tervezet nem elég szigorú a faanyagok lehetséges származásával kapcsolatban, nem zárja ki a leginkább veszélyes anyagok használatát.
A szervezetek szerint az ökocímkézett termékek előállításakor nem lehetne engedélyezni az égésgátló anyagok használatát, azok környezeti és egészségügyi kockázatai miatt. Amennyiben a teljes tiltás nem lehetséges, a halogénezett vegyületek használatának korlátozása is elfogadható lenne a civilek számára.
A tervezetben nem került kizárásra a textíliák előállítása során a mérgező anyagok használata.
A ftalátok jelenléte is problémás lenne ezen termékekben, így ezek kizárását is szeretné elérni a szövetség. A műanyaglágyításra használt vegyületeket korábban már betiltották az ökocímkézett lakkokban, festékekben és lábbelikben.
Az EEB és a BEUC képviselői szerint a különféle irtószerek (biocidok) alkalmazását is csak indokolt esetben kellene engedélyezni.
A szervezetek sajnálattal tapasztalták, hogy a korábbi tervezetekben lévő, a fa termékekre vonatkozó szigorúbb formaldehid-kibocsátási értékeket kétszeresére emelték. A határérték emelésének oka nehezen magyarázható, hiszen a piacon lévő termékek többsége a szigorúbb értéknek is megfelelt volna. A rákkeltő formaldehid az egyik legfontosabb beltéri levegőszennyező anyag.
A civil szervezetek sajnálattal látják, hogy a tervezet nem zárta ki a PVC alkalmazását a fa padlóburkoló termékek előállítása során. Tekintettel a PVC használatának és ártalmatlanításának problémáira elfogadhatatlannak tartják, hogy a PVC jelen lehessen az ökominősítésű termékekben.
A szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy az ún. legnagyobb aggodalomra okot adó anyagokat (Substances of Very High Concern, SVHC) nem zárták ki a felhasználható anyagok köréből.
A civil szervezetek állásfoglalása itt érhető el.
(BEUC, EEB)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr111548568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása