Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

A cukorbetegség kialakulását elősegítik a szennyező anyagok

2010.03.11. 16:30 - REACH kampány

Több vizsgálat szerint a cukorbetegség kialakulásában nem csak a táplálkozási és mozgási szokások játszanak kulcsszerepet, hanem a szervezetbe kerülő különféle nehezen lebomló (perzisztens) anyagoknak is számottevő a jelentősége.
A XXI. század népbetegségének is tartott cukorbetegség 2-es változata a felmérések szerint a 35 évnél idősebb amerikai őslakosság több mint felét érinti.
Bár a betegség kialakulásában fontos szerepet játszik az egészségtelen életmód, már számos tanulmány talált összefüggést a szervezetbe kerülő perzisztens anyagok (például: PCB, dioxin, DDT) mennyisége és a betegség kialakulásának valószínűsége között.
Kanadában a betegség gyakoriságát mutatja, hogy nem ritkán gyermekeknél is kimutatják. A cukorbetegség „központjának” Kanadában egy Észak-Ontarióban lévő 2500 lakosú indiánrezervátum tekinthető, ahol a lakosság 26 százalékát érinti a betetgség.
A környező területek lakosságánál szintén magas a megbetegedés aránya. Ezeken a területeken már korábban ismertté vált, hogy a környezet az ipari tevékenység miatt erősen szennyezett. A térségben az emberek vérében is az átlagosnál lényegesen magasabb a perzisztens anyagok koncentrációja.
Egy kutatócsoport szerint azon emberek, akiknek a vérében a legmagasabb a szennyező anyagok mennyisége, közel 40-szer nagyobb valószínűséggel válnak cukorbeteggé, mint azok, akiknek a szervezetében a legalacsonyabb a káros vegyületek koncentrációja.
Egy másik felmérés szerint a szervezetbe jutó dioxin több mint 90 százaléka az állati eredetű élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe. A számításokat az is alátámasztja, hogy az állati eredetű ételeket nem fogyasztó vegánoknál a legalacsonyabb a perzisztens anyagok jelenléte.
A mérgező vegyületek tulajdonságai miatt az újszülöttek szervezetében a legnagyobb az arányuk, és az anyatej is viszonylag szennyezettnek tekinthető.
A cukorbetegek aránya világviszonylatban egy arizonai indiánrezervátum lakosainál a legmagasabb, a 28 ezres népesség 70 százalékánál mutatták ki a betegséget.
A perzisztens vegyületek jelentőségét mutatja az is, hogy a vietnámi háborúban – a perzisztens anyagokkal szennyezett – Agent Orange lombtalanító kiszórásában részt vevő katonáknál több mint 2,5-szeresére nőtt az inzulinos kezelésre szoruló cukorbetegek aránya.
A kutatók szerint kevesebb állati zsiradék fogyasztásával csökkenthetők a kockázatok. Szintén hatékony lenne, ha sikerülne csökkenteni az állati termékek szennyezettségét, ennek megvalósítása azonban az elszennyezett környezet miatt szinte lehetetlen.

(The Dominion)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr811831704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása