Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Eltűnhetnek az egészségkárosító rovarirtó szerek?

2010.03.19. 10:50 - REACH kampány

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága a következő hónapokban fog szavazni az EU új biocid szabályozásáról.
Míg a növényvédő szerek használata csökken Európában, addig a biocidok (olyan peszticidek, melyeket nem növényvédelemben használunk, hanem például a rovarirtó- vagy a fertőtlenítő szerekben) alkalmazása jelentősen nő.
A legismertebb biocidként használt szer, a DDT kivonását sajnos nem követték hasonló kockázatcsökkentő intézkedések. Számos, a hormonrendszert és a géneket károsító, lehetséges rákkeltő biocid, illetve sok, a halakra és egyéb vízi élőlényekre fokozottan mérgező rovarirtó szer van forgalomban. A hazai vegyszeres rovarirtásban is rendre lehetséges rákkeltő, sőt a szabályok sajátos értelmezése miatt forgalomból már kivont szereket használnak. Az árusított rovarirtókban megtalálható például a növényvédő szerként már betiltott lehetséges rákkeltő és immunkárosító permethrin, a hormonkárosító d-fenothrin, a lehetséges rákkeltő s-bioallethrin.
Az Európai Bizottság tavaly júniusban terjesztette elő a biocidok európai engedélyezéséről szóló rendelettervezetét (COM(2009)267). Az új rendelet célja, hogy fokozottabban óvjuk az emberi egészséget és a környezetet – így remélhetőleg hamarosan el fognak tűnni a legkárosabb szerek Európából. Az új jogszabály értelmében lesz egy pozitív lista arról, mely biocidok használhatóak Európában, illetve lesz egy egységes új uniós szintű engedélyezési procedúra. A jogszabály a tervek szerint 2013. január 1-jétől fog életbe lépni.
A jelenlegi gyakorlat szerint az egyes tagállamok önállóan döntenek a biocidok engedélyezéséről, gyakran megkövetelve a korábban is elvégzett állatkísérletek megismétlését. Az új szabályozás, a REACH-hez hasonlóan, megköveteli az adatmegosztást, így elkerülhetővé válnak a felesleges vizsgálatok, és egyszerűsödik a bürokratikus engedélyeztetési eljárás.
A jogszabály-tervezet része egy kritériumrendszer, mely megakadályozza, hogy az egészségre és a környezetre veszélyes biocidokat engedélyezzék Európában. A rendelet a biocidok használatát is szabályozni fogja. Ezentúl csak nagyon korlátozottan lehet ruhákat és bútorokat biocidokkal kezelni.
A Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) – melynek a Levegő Munkacsoport is tagja – és más európai zöld szervezetek szerint a jogszabállyal kapcsolatos parlamenti jelentéstervezet sem az emberi egészség és a környezet védelmét, sem a veszélyes anyagok kiváltását nem ösztönzi.
A PAN és a Levegő Munkacsoport azt szeretné, ha a szavazás során az EP képviselők a környezetvédelmi és egészségügyi szempontokat támogatnák. Az elkerülhetetlen vészhelyzeteket leszámítva ne engedjék az egészségre veszélyes biocidok használatát. Szigorú kritériumrendszert kell ezért felállítani, hogy mely anyagokat szükséges azonnal kivonni a forgalomból és melyeket szükséges fokozatosan helyettesíteni. Így a rákkeltő, a géneket, az immun- és a hormonrendszert, valamint a szaporodási képességeket károsító anyagokon túl fontos, hogy az emberek szervezetében felhalmozódó (bioakkumulatív), illetve nem lebomló (perzisztens) anyagokat is szigorúan korlátozzák. Fontos, hogy minél hamarabb váltsák ki a káros anyagokat kevésbé ártalmasakkal, és a jogszabály ösztönözze az alacsony kockázatú anyagok és más, biztonságos módszerek alkalmazását.
Az Egészség- és Környezetvédelmi Szövetség (HEAL, Health and Environment Alliance), melynek szintén tagja a Levegő Munkacsoport, felhívja a figyelmet, hogy se a Bizottság, se a jelentéstevő javaslata nem biztosítja az érzékeny csoportok (csecsemők, terhes nők, idősek, betegek) védelmét. Több tanulmány is született az utóbbi időben, amely a biocidok fejlődő magzatokra jelentett fokozott veszélyeit bizonyította. Francia vizsgálatok szerint, például, ha az anya a háztartásában – akár csekély mennyiségben is – rovarirtó szert használ, kimutathatóan növekedik a daganatos betegségek kialakulásának esélye a gyermekeknél.
A zöld szervezetek szerint emellett az új jogszabály nem szabályozza megfelelően a biocid használatot. A Levegő Munkacsoport szerint továbbá fontos, hogy hatékonyan korlátozzák, mikor és milyen módon lehessen a köztereken biocidokat, elsősorban szúnyogirtó szereket használni. A zöldek szeretnék emellett, hogy a lakosság és a társadalmi szervezetek is megfelelő információt kaphassanak a lokális, illetve az országos biocid használatról.
(Simon Gergely)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr751851813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása