Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Mérgező vegyszer a paradicsomban

2010.06.19. 11:19 - SimonG

Nyári zöldség-gyümölcsteszt alkalmával egy itthon forgalomba hozott paradicsomban és uborkában olyan veszélyes anyagot talált a Levegő Munkacsoport, amelyet 2008-ben betiltott az Európai Unió.  

 

A civil szervezet június elején megvizsgálta, hogy az áruházláncok polcain megjelenő zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak-e veszélyesnek minősített vegyszermaradékokat. A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében (az egyik áruházban epret nem árultak), majd ezeket egy holland laboratórium vizsgálta meg[1]. A 14 vizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem talált szermaradékot a laboratórium. Egy budapesti áruházban vásárolt – és a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű – paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat, többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagot is. Ezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt fürtös uborkában is. A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. A procimidont az USA Környezetvédelmi Ügynöksége lehetséges emberi rákkeltőként sorolta be[2]. A hatóanyagot továbbá az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült az EU hormonrendszer károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

 

A Levegő Munkacsoport arra kéri a szupermarketláncokat, hogy nyugat-európai mintára tegyenek önkéntes intézkedéseket a szennyezett termékek forgalmazásának megszüntetésére, és feltétlenül tartsák, illetve tartassák be beszállítóikkal a hatályos előírásokat. A 2010. június 7-től hatályos új uniós szabályok[3] szerint a korábbinál sokkal szigorúbb határértékek érvényesek a zöldség- és gyümölcstermékekre, ezért az áruházaknak fokozottan figyelniük kell beszerzéseikre. A civil szervezet által megvizsgált mintákra még nem vonatkoztak ezek a szigorúbb határértékek, de figyelmeztető lehet, hogy a szennyezettnek mért paradicsommintában az új határérték 7,5-szerese volt a vegyszermaradék-szint.

 

Egy másik uniós előírás értelmében Növényvédelmi Akciótervnek kell készülnie 2012-ig minden tagállamban. A Levegő Munkacsoport szorgalmazza, hogy a vidékfejlesztési tárca fokozott súllyal vegye figyelembe a zöld szervezetek javaslatait a terv kidolgozásában, hisz annak célja a növényvédő szerek jelentette egészségügyi és környezeti kockázatok csökkentése.

 

A Levegő Munkacsoport méréseit a Növényvédőszer Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) nevű nemzetközi civil szervezet finanszírozta.

 

További felvilágosítás: Simon Gergely

 


Levegő Munkacsoport



[1] A mintavétel és a vizsgálat tájékoztató jellegű volt, nem felel meg a hivatalos, hatósági ellenőrzéseknél megszokott előírásoknak, ennek ellenére a vizsgálatban résztvevők a lehető legnagyobb körültekintéssel jártak el a tevékenységük során.

[2] CAS 32809-16-8  Procymidone; The Agency classified procymidone as a probable human carcinogen.
www.epa.gov/oppsrrd1/REDs/procymidone_tred.pdf 2005

[3] Az Európai Unió szigorította több növényvédőszer-maradék határértékét: http://levego.hu/hirek/2010/06/az_europai_unio_szigoritotta_tobb_novenyvedo_szermaradek_hatarerteket

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr762093278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása