Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Megvan a boldogság forrása?

2010.09.20. 17:40 - REACH kampány

A nemi hormon hatású mesterséges anyagok után az antidepresszánsok környezeti hatásai is felkeltették a kutatók figyelmét. Egyre gyakrabban jelennek meg olyan tanulmányok, melyek szerint a széles körben használt antidepresszánsok a fogyasztók szervezetéből a környezetbe kerülve problémákat okozhatnak. A gyógyszermaradványok például befolyásolják az ebihalak fejlődését, hosszabb távon pedig a vízi életközösség egészére hatással lehetnek.

A gyógyszerekben lévő anyagok az emberhez hasonlóan a halakban is befolyásolják a szerotonin nevű hormon működését. Ez az ingerületátvivő anyag az állatok többségében megtalálható, így a környezetbe kerülve számos élőlényre hatással lehet. A hormon jelenléte a halakban az agressziót, a zsákmányszerzési és a menekülési viselkedést is befolyásolja.

 

A kutatók szerint még nagyon keveset tudunk a gyógyszermaradványok környezeti hatásairól. Arról is csak feltételezések vannak, hogy mi lehet az oka annak, hogy miért nem a vizekben és az üledékben gyakrabban megtalált hatóanyagokat sikerült kimutatni a halak agyából.

 

Az antidepresszánsok hatására megváltozik egyes halak viselkedése. Vizsgálatok szerint például a csíkos fűrészessügér szokásától eltérően nem kergeti el a kisebb halakat. A pontyfélék közé tartozó kistestű Pimephales promelas más fajokhoz hasonlóan ösztönösen menekül a ragadozóktól, de az antidepresszánsoknak kitett fiatal állatok nem, vagy csak késve és lassabban menekültek el a ragadozóutánzattól.

 

Még nem ismert, hogy hosszabb távon milyen hatása lehet a szennyvíztelepekről kikerülő nehezen lebomló (perzisztens) antidepresszánsoknak. Az ismeretek alapján ezek a vegyületek is képesek a tápláléklánc tagjaiban továbbjutni.

 

Az USA környezetvédelmi hivatalának (Environmental Protection Agency, EPA) munkatársai ismerik a problémát, és igyekeznek összegyűjteni a kérdéskörben elérhető információkat és kockázatokat, valamint a gyógyszermaradványok természetes vizekbe kerülését megelőző lehetőségeket. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) szerint a jelenlegi gyógyszermaradvány-koncentrációk az emberre nézve nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

 

Az Environmental Working Group (EWG) környezetvédő szervezet szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megismerhessük az ökológiai hatásokat. Véleményük szerint a jelenlegi adatok alapján több hiányosság is van a szabályozásban. Megoldást jelenthet a „zöld gyógyszerek” fejlesztése, így a készítmények használata nem jelentene környezeti problémát. A technikai fejlesztések mellett segítene a helyzeten, ha a fel nem használt gyógyszereket a vásárlók nem kidobnák, hanem leadnák a gyűjtőhelyeken. (A szerk.: Magyarországon a feleslegessé vált gyógyszereket a gyógyszertárakban kell leadni.) A környezetvédők egyetértenek azzal, hogy még nagyon kis mennyiségben vannak jelen a környezetben ezek a maradványok, az azonban aggodalomra adhat okot, hogy számos más szennyező vegyület is kikerül a környezetbe, ahol együtt kiszámíthatatlan hatásúak lehetnek.

Az eredeti cikk itt olvasható.

(Emagazine.com) 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr522310434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása