Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Négynyelvű honlappal a permetszerek egészségkárosító hatása ellen

2010.11.03. 14:54 - REACH kampány

Az Egészség- és Környezetvédelmi Szövetség (Health and Environment Alliance) egy többnyelvű, több országra kiterjedő honlapot indított a Torkig vagyunk a permetszerekkel (Sick of Pesticides) kampány keretében. A nemzetközi kampányt koordináló HEAL november 30-án Brüsszelben tartja a témával foglalkozó értekezletét, melyre az összes résztvevő országból érkeznek küldöttek.

A 2008-ban indított kampány arra kívánja felhívni a lakosság figyelmét, hogy a permetszerek használatának csökkentése hozzájárulhat a daganatos megbetegedések számának csökkenéséhez. A kampány kiemelt hangsúlyt fektet a permetszermentes közterületek megfelelő kialakításának elősegítésére, valamint arra az EU-s kötelezettségre, hogy minden tagállam készítse el a fenntartható növényvédelmi akciótervét 2012-ig.

A több nyelven is elérhető honlap kialakításában és a kampánnyal kapcsolatos tevékenységekben a következő szervezetek vettek részt:

• Inter Environnement Wallonie – Belgium,

• MDRGF (Mouvement pour le droit et le respect des Generations Futures) – Franciaország,

• Levegő Munkacsoport – Magyarország,

• Leefmilieu – Hollandia.

A kampány során a HEAL szorosan együttműködik a Növényvédelmi Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) európai és nagy-britanniai csoportjával is. A PAN szakmai útmutatóval igyekszik elérni, hogy minden tagállamban az eredeti céloknak – az emberi egészség és környezet védelmének – megfelelő növényvédelmi akciótervet hozzanak létre.

A 2010. november 30-ai brüsszeli munkaértekezleten a résztvevők áttekintik a növényvédőszer-felhasználás csökkentése érdekében hozott kedvező európai példákat. A rendezvény résztvevői a kampány céljait támogató európai parlamenti képviselőkkel is találkozhatnak.

(Health and Environment Alliance, Levegő Munkacsoport)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr782419976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása