Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Mikor tűnnek el a káros anyagok az életünkből?

2010.11.10. 16:40 - REACH kampány

Az emberi egészségre és a környezetre különösen nagy kockázatot jelentő hat vegyület került fel arra a listára, amely az igen korlátozottan, csak rendkívül indokolt esetben felhasználható anyagokat tartalmazza – erről döntöttek szeptember 22-én az EU tagállamok képviselői. Ez volt az első érdemi lépés az EU nemrég elfogadott új vegyianyag-szabályozása alapján.

Bár az új előírások várhatóan 2011. januárban lépnek életbe, csak 42 hónappal később lesz tilos használni a xilolmósuszt és az MDA-t, 48 hónap múlva három ftalát-vegyületet (DEHP, BBP és DBP), és 54 hónap múlva a hexa-bromo-ciklododekán nevű égésgátlót. A cégeknek másfél évvel a jelölt határidők előtt kell engedélyért folyamodni, ha tovább akarják hasznosítani ezen anyagokat.

Az epoxi-gyantákban alkalmazott MDA rákkeltő, a kozmetikai termékekben használt xilolmósusz (musk xylene) nevű illatanyagról pedig kiderült, hogy felhalmozódik az emberi szövetekben, és nem bomlik le. A ftalátok, amelyek jellemzően a PVC adalékanyagai, hormonhatásúak és az emberi szaporodóképességet károsítják. A Levegő Munkacsoport a nyári mérései során több termékben is megtalálta ezen ftalátokat, így gyermekpapucsban, fülhallgatóban, hosszabbítóban és szexjátékban, méghozzá nagy mennyiségben (akár 55 százalékban is).

A REACH végrehajtásáért felelős Európai Vegyianyag-Ügynökség (ECHA) már 2009-ben javaslatot tett azon anyagokra, amelyeknél indokolt a felhasználás szigorú korlátozása.

A Levegő Munkacsoport szerint sajnálatos ez a késlekedés, hisz így még legalább 2014-ig kell várnunk, hogy az említett egészségkárosító anyagok visszaszoruljanak a termékeinkben, ugyanakkor több nemzetközi környezetvédő civil szervezettel együtt a Levegő Munkacsoport is üdvözli a döntést. A környezetvédők szeretnék elérni, hogy a komoly aggodalomra okot adó anyagok közül minél több kerüljön a felhasználás korlátozását előíró listára.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr32438836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása