Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Maradhatnak az egészségkárosító rovarirtók?

2010.12.30. 16:53 - REACH kampány

Az Európai Tanács 2010. december 20-i ülésén a mérgező, egészségünket veszélyeztető biocidok (rovar- és rágcsálóirtó, valamint fertőtlenítő szerek) piacon tartása mellett foglalt állást. A Tanácsi Közös Álláspont jelentős visszalépés az Európai Parlament (EP) által szeptemberben megszavazottakhoz képest. Az EP a veszélyes anyagok kevésbé káros alternatívákkal való kiváltását támogatta, ahogyan azt korábban a REACH, a vegyi anyagok uniós szabályozása is előírta.

Az EU új rendelete a piacon lévő mintegy 50 ezer biocid engedélyezését szabályozná. A jogszabályt első olvasatban tárgyalják az uniós döntéshozók. Sok biocidot annak ellenére árusítanak lakossági felhasználásra, hogy lehetséges rákkeltő, az immun- vagy hormonrendszert károsító hatású anyagokat tartalmazhatnak. A Levegő Munkacsoport szerint jelenleg nincsenek megfelelő előírások a biocidok biztonságos használatára. A hatóságok az EU-ban évente több mint 15 ezer biocid-mérgezésről szereznek tudomást, melyek 56 százaléka az erre különösen érzékeny gyerekeket érinti.

Az Európai Bizottság szerint, az új biocid-rendelet célja, hogy fokozottabban óvjuk az emberi egészséget és a környezetet. A Tanács által elfogadott módosítás viszont az egyszerűen megszerezhető halasztási lehetőségek miatt nem biztosítaná, az olyan veszélyes biocidok betiltását, mint a hormonkárosító triklozán vagy a mutagén karbendazim. A Tanács továbbá úgy döntött, hogy az ideg- és az immunrendszer fejlődésére mérgező anyagokat egyáltalán nem kell kiváltani, így éppen a leginkább veszélyeztetettek, a gyermekek, magzatok egészségét teszi kockára ez a döntés. 

Előremutató viszont, hogy a Tanács szigorú engedélyekhez kötné a nanoanyagokat tartalmazó biocidok alkalmazását. Annak ellenére alkalmazzák egyre szélesebb körben a nanobiocidokat, hogy sok bizonyíték van arra, hogy kockázatot jelentenek az egészség, illetve a környezet számára. Egészségügyi szervezetek szerint a jogszabály továbbra sem veszi figyelembe azt sem, hogy nagyon sokszor feleslegesen használunk antibakteriális szereket, ami jelentősen hozzájárul a rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához. 
A Levegő Munkacsoport bízik abban, hogy a jogszabály jövőre várható végleges elfogadása során az Európai Parlament és a Tanács tagjai nem engedik, hogy az ipar rövid távú érdekei felülkerekedjenek az emberi egészség védelmén.
(Levegő Munkacsoport)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr372548643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása