Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Műanyagételek

2011.08.03. 14:17 - REACH kampány

Címkék: antibiotikum élelmiszerbotrány ftalát szennyezett deph

A Tajvani Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Igazgatóság (FDA) több mint 200 vállalat 500 élelmiszeripari termékében talált - jellemzően ipari célokra használt - műanyagadalékokat. Az élelmiszerbotrány akkor robbant ki, amikor a távol-keleti ország hatóságai di-2-etilhexil ftalátot (DEPH) találtak két üdítőipari cég termékeiben, ahol a vegyületet szabálytalanul élelmiszeradalékként használták.

Az átfogó ellenőrző vizsgálatok során kiderült, hogy a műanyagadalékokat a pékségekben is felhasználták, így tovább árasztott „friss” illatot magából az áru. A cukrászatokban felhasznált lekvárok egy részében is megtalálták a mérgező anyagot.

Németországba és Nagy-Britanniába is került a Tajvanban készített, műanyagadalékokkal szennyezett élelmiszerekből. Az Európai Bizottság képviselője szerint az uniós helyzet szerencsésebb, mint a nagyobb tajvani importtal bíró Kínában, Malajziában vagy az USA-ban.

Az uniós fogyasztóvédelmi szervek fokozott ellenőrzésekkel próbálják meg kiszűrni a Tajvanban készített szennyezett termékeket.

Európában korábban is mértek már műanyagadalékokat az élelmiszerekben, azonban eddig az a csomagolóanyagból oldódott ki, szándékos élelmiszeripari felhasználást nem ismertek a hatóságok.

Hong Kongban egy gyermekek számára készített, Európában gyártott antibiotikumban találtak műanyagadalékokat. A megtalált ftalátvegyületek közül a DIDP nagyobb mennyiségben májkárosító hatású, míg a DINP a máj mellett a vesét is károsítja, állatkísérletekben fejlődési rendellenességet, daganatos megbetegedést okozott. Az FDA szerint a szennyeződés vélhetően a gyógyszer ízesítéséből származik, és annak koncentrációja az elfogadhatónak tartott szint alatt volt.

Az élelmiszerszennyezés részleteiről itt és itt olvashat.

A szennyezett gyógyszerről szóló cikk itt és itt érhető el.

(Taipei Times, Consumer Council)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr983122822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása