Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Korlátozzuk a hormonkárosító fertőtlenítőszert, a triklozánt

2014.03.21. 18:29 - SimonG

Címkék: egészségügyi ruhák hormonrendszer fogkrém hormonális endokrin vegyi anyagok triklozán triclosan

A számos tenotriclosan-300x300.jpgrmékben használt, ismerten hormonkárosító triklozánt több termékcsoportból: így ruhákból, bőr, gumi termékekből és festékekből tiltotta ki az Európai Unió. A korlátozás 12 hónap múlva lép csak életbe és sajnos sok további termékben, mint például fogkrémekben, és kézmosókban továbbra is használható lesz ez a kockázatos anyag.

 

Az uniós biocid felülvizsgálat során esett ki a használható anyagok sorából ezen kemikália, mivel egyetlen cég sem próbálkozott a problémás vegyszer engedélyeztetésével. Pár éve még számos ruhatermékbe, például zoknikba tették rendszeresen ezt az antibakteriális hatású anyagot. Sajnos a triklozán továbbra is engedélyezett emellett élelmiszer tároló műanyagokban is. A triklozán ezekkel a termékekkel bejut az emberi szervezetbe (szájon, száj-nyálkahártyán vagy a bőrön keresztül) és felhalmozódik.

A szervezetbe jutó triklozán, bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget. A triklozánról több tanulmány is bizonyította, hogy megzavarja az élőlények hormonháztartását: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, és hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére is, továbbá károsítja a pajzsmirigy működését. Egyes kutatások összefüggésbe hozták egyes daganatos betegségekkel, fejlődési rendellenességekkel és májkárosodással is a triklozán kitettséget. A fogkrémben található triklozán külön kockázatot jelent, mert elpusztíthatja a szájflóra, lenyelve pedig a bélflóra hasznos baktériumait. 2012-ben nyilvánosságra hozott új vizsgálatok felhívták arra a figyelmet, hogy a triklozán károsítja az izmok működését. Egy Európai Uniós vizsgálat szerint a baktériumok genetikai állományába beavatkozva, szuperrezisztens baktériumok kialakulását okozza.

A triklozánt már korábban is az EU pár területen korlátozta, pl. biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő, stb.) termékekben (2010/675/EU). Mivel több USA állam is fontolgatja a termék korlátozását az egyesült államokbéli hatóság az FDA is tövábbi vizsgálatokat tervez. Dánia, Norvégia és Svédország majd Finnország már 2000-2001-ben kiadott egy triklozánnal kapcsolatos fogyasztói útmutatót. Az öt svéd kormányzati szerv felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy az antibakteriális hatóanyagú tisztítószerek nem működnek jobban, mint azok a termékek, amelyek nem tartalmaznak ilyen hatóanyagokat.

További cikkek a triklozánról:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/triklozan-lassan-hato-mereg-kozmetikumokban

http://www.kockazatos.hu/anyag/trikloz%C3%A1n

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr145872844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása