Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Szinte mindenki vizeletében voltak káros vegyszerek

2016.12.18. 12:53 - SimonG

Címkék: egészségügyi vizelet kockázat hormonrendszer ftalát bpa hormonális kockázatos endokrin Biszfenol-A

Decemberben mutatták be Franciaország eddigi legátfogóbb úgynevezett biomonitoring vizsgálatának eredményeit, mely során 4000 terhes nő vizeletében kerestek hormonrendszerre kockázatot jelentő kemikáliákat. Az eredmények megdöbbentőek voltak, gyakorlatilag az összes mintában volt legalább egy ilyen problémás anyag.

urintest3x2.jpgHormonkárosító és szaporodási képességekre kockázatot jelentő, sőt rákkal is összefüggésbe hozott, főként műanyag lágyítószerként elterjedt ftalátokat a minták 99.6%-ban detektáltak. Szintén ismert hormonkárosító, cumisüvegből már kitiltott biszfenol-A a minták 70%-ban volt jelen. Ezen túl piretroid rovarirtó szerek, dioxinok, évtizedek óta betiltott PCBk, égésgátló anyagok és perfluorozott anyagok is kimutathatóak voltak a mintákban.

Szintén decemberben mutatta be a svájci Greenpeace azt a vizsgálatot, mely során 20 támogatójuk vizeletében kerestek 31 féle növényvédő szermaradékot. A 20 vizsgált személyből 10 a saját bevallása szerint főleg bio élelmiszert fogyasztott, míg a másik 10 nem figyelt erre. Az eredmények mind a 20 vizsgált ember vizeletében találtak növényvédő szereket, ám a bio fogyasztóknál kevesebb hatóanyagot találtak a mintákban és lényegesen alacsonyabb koncentrációban voltak jelen ezen problémás vegyületek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr9312055561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása