Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Lassan eltűnik az amalgám

2010.01.11. 15:42 - REACH kampány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által összehívott nemzetközi szakértői csoport a higany fogászati célú felhasználásának megszüntetését javasolja. A környezetvédő civil szervezetek üdvözlik a korlátozására tett javaslatot, hiszen az egy lépés a környezetterhelés csökkentésére.
Az egyeztetésen bemutatott előadásokból nyilvánvaló, hogy a higanymentes töméseket már több fejlődő országban elterjedten használják, így a gyakorlat már meghaladhatja a politikai döntéseket – mondta Elena Lymberidi-Settimo az EEB (Európai Környezetvédelmi Iroda) higanymentesítési kampányának (Zero Mercury Campaign) koordinátora.
 Az ajánlás elfogadása előtt 70 civil szervezet közös levélben kérte a WHO-t, hogy mielőbb készítse el a higanytartalmú fogtömőanyagok betiltásának ütemezését.
A WHO a 2005-ben elfogadott higannyal kapcsolatos jelentésében már leírta, hogy a „Higany erősen mérgező, különösen metil-higany formában. A vizsgálatok szerint a higany esetén nem ismert olyan határérték, mely alatt biztosan nincsenek káros hatások”.
A civil szervezetek közös levele a higanytartalmú fogtömőanyagok mielőbbi korlátozásáért itt olvasható.
A civil szervezetek közös sajtóközleménye itt olvasható.
(Zero Mercury Campaign)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr801663788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása