Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Nyári vegyszermaradék-vizsgálatok

2010.08.26. 15:37 - REACH kampány

2010 júniusában a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) Európai Tagozata – melynek magyar tagja a Levegő Munkacsoport – helyi zöld szervezetek bevonásával zöldség- és gyümölcsmintákat vizsgált négy közép- és kelet-európai országban: Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. A vizsgált 49 mintából 35-ben mutattak ki vegyszermaradékot. Tíz mintában találták meg olyan növényvédő szerek maradékát, amelyek alkalmazását Európában nem engedélyezik. Három bolgár mintában az uniós határértékek (MRL) felett volt valamely szermaradék koncentrációja.

A 1097/2009. számú EU rendelet 11 növényvédő szernek csökkentette le a zöldségekben és gyümölcsökben megengedett koncentrációját. A rendelkezés 2010. június 7-vel lépett életbe. Néhány bolgár, magyar és szlovák mintában az új határérték többszörösében mutatták ki az új rendelet által nevesített egészségkárosító hatású procimidont.

A bolgár minták emellett a gyermekek számára kiemelt veszélyt jelentő, karbendazim nevű hormonkárosító hatású gombaölő szert is tartalmaztak. A gyermekek és különösen a magzatok számára ez az anyag már egészen kis koncentrációban is kiemelten veszélyes, így a PAN nem javasolja, hogy az ezzel szennyezett termékeket kisgyermekek és terhes nők fogyasszák.

A PAN vizsgálata szerint a csehországi termékek voltak a legtisztábbak: a cseh minták 70 százaléka egyáltalán nem tartalmazott kimutathatósági határ felett vegyszermaradékot. A legszennyezettebbnek a bolgár termékek bizonyultak, a vizsgált termékeknek csupán hét százaléka nem tartalmazott vegyszermaradékot. Három mintában határérték feletti mennyiségben volt szermaradék, továbbá 9 különböző, az EU-ban már betiltott növényvédő szer fordult elő 8 zöldség- és gyümölcsmintában. Egy Bulgáriában vásárolt, Törökországból származó paradicsomban hétféle szert találtak, melyekből kettő az EU-ban nem engedélyezett. Az egyik szer koncentrációja a határérték négyszerese volt.

A vizsgált 14 hazai minta közül egy volt problematikus és három, azaz 21% volt tiszta, azaz kimutatható szermaradéktól mentes. Egy paradicsomban és egy uborkában az EU-ban már betiltott procimidon volt, és a koncentrációja a paradicsomban az új határérték hét és félszeresét érte el. A 10 szlovák mintából 3 volt tiszta, ám egy lengyel paradicsommintában 4 féle vegyszermaradék is kimutatható volt. Az egyetlen szlovák szőlőmintában hatféle vegyszert mutattak ki, köztük az említett procimidont az új határérték négyszeresében.

A mérésekkel a civil szervezetek figyelmeztetni akarták élelmiszert forgalmazó áruházláncokat és a hatóságokat a problémákra. Sok áruházlánc vállal garanciát arra Nyugat-Európában, hogy az általuk forgalmazott termékek a hatóságilag előírtnál biztonságosabbak. Szeretnénk, ha Magyarországon is követnék ezt a gyakorlatot és ugyanolyan fokon védenék a fogyasztókat, mint nyugaton.

Cél volt továbbá az Európai Bizottság figyelmének felhívása arra, hogy egy-egy termék milyen sokféle vegyszermaradékot is tartalmazhat, mert emiatt elodázhatatlan a határértékek megállapításánál a jövőben a különböző szerek együttes hatásainak figyelembe vétele.

2012-ig minden tagállamnak el kell készítenie egy nemzeti növényvédelmi akciótervet az új uniós növényvédelmi szabályozás értelmében, hogy megóvják a környezetet és a lakosság egészségét a növényvédő szerek kockázataitól. A környezetvédő szervezetek szerint elő kell segíteni a fogyasztók szempontjából legbiztonságosabb környezetkímélő növénytermesztési, növényvédelmi gyakorlatok elterjedését. Az eredmények megerősítik környezetvédő civil szervezetek azon álláspontját, hogy hazánkban is megalapozott és szigorú növényvédelmi akciótervekre van szükség.

A Levegő Munkacsoport az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében mindenkinek a hazai, esetleg a más uniós országban termesztett szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja a hazai és nemzetközi hatósági növényvédőszer-maradék vizsgálatok eredményei alapján .

 

A témában megjelent cikkek a Levegő Munkacsoport honlapján itt és itt olvashatóak. A honlapon megtalálható a hazánkban vásárolt termékek növényvédőszer-tartalmával kapcsolatos jegyzőkönyv.

(Levegő Munkacsoport)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr552249778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása