Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Rád hogyan hatnak a vegyi anyagok?

2009.05.17. 23:40 - REACH kampány

Egyre több tudományos eredmény bizonyítja, hogy számos “ipari” vegyi anyagnak egészségkárosító hatása van: bizonyos daganatos megbetegedéseket, allergiát, tanulási nehézségeket vagy a szaporodási képességek károsodását okozzák. A vegyi anyagok belénk kerülhetnek a levegővel, az étellel, itallal, de kemikáliák forrása az egész környezetünk a házon belül és kívül, sőt a termékek is amiket használunk is teli vannak káros anyagokkal. Például a belélegzett házi és irodai porból sokféle, többek között a termékekből kikerülő kemikália kerül a szervezetünkbe. Számos vegyi gőzt is belélegzünk, melyek például a bútorokból (jelentősen a matracokból) gőzölögnek ki. Sőt közvetlenül a bőrünkön keresztül is felszívódhatnak vegyi anyagok, például a parfümökből.

Veszélyes vegyületek rengeteg hétköznapi termékben megtalálhatóak: kozmetikumokban, tisztítószerekben, szagosítókban, bútorokban, műszaki cikkekben, szőnyegekben, matracokban, kábelekben, textíliákban, lámpákban, lábosokban és egyéb konyhai eszközökben, ételtartókban, ruhákban, irodai eszközökben, játékokban... Ráadásul nagyon ritka, hogy bármilyen címke jelezné a veszélyt, vagy olyan hosszú a felsorolás, hogy nehéz kideríteni, hogy van-e a termékekben ártalmas anyag.
 
A megelőzés mindig olcsóbb, mint a káros hatások kezelése, azaz annál jobb, minél kevesebb veszélyes anyag van a termékekben. Tehát elsősorban nem akarunk találkozni káros vegyületekkel, de ha mégis, akkor tudni szeretnénk, hogy milyen vegyszerek vannak az általunk vásárolt termékben és mi a hatásuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr601127759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyarellen 2009.07.21. 09:52:31

A segítségüket kérném egy számunkra már megoldhatatlannak tűnő ügyben.

Dunaharasztiban lakunk, egy jópár éve épült és folyamatosan épülő lakóparkban. A lakópark a város szélére épült, gyönyörű erdős-mezős terület mellé, lovastanyák szomszédságában.
Az önkormányzat, azon belül is a polgármester, a jegyző, és műszaki osztály vezetője pár éve aláírt egy engedélyt a lakóparktól 300 (!!!!!) méterre épülő aszfaltgyár engedélyezésére. A gyár minden érvényben lévő rendelet és szabály megsértésével épülhetett csak meg, hiszen sem a terület besorolása (GIK) , sem a maximális épületmagasság (12 m) nem engedhette volna meg egy ilyen épület megépítését. Az üzem ráadásul egy mesterséges magaslatra, dombra épült, így növelve a leszálló kátránybűz hatását a völgyszerűségben épített házakra, ahol hosszú órákra megül a szag.
A lakókat nem értesítették a gyár ideköltöztetéséről előre. Amikor a lakóknak tudomása lett róla, azonnal tiltakozást írtak alá, amit az önkormányzat nem vett figyelembe. Azt mondták a lakosoknak, hogy a gyár ideiglenes engedélyt kapott és 2008. márciusában elbontják, ehhez képest az önkormányzat ekkor végleges engedélyt adott nekik.
Azóta is folyamatosan tiltakozunk ellene, hiszen a gyár nagyon hangos zajjal, morajjal, füsttel és állandó, tömény aszfaltszaggal működik.A panaszaink süket fülekre találnak, mindig csak hitegetést, hamis igéreteket kapunk. Telik az idő, lépések nem történnek.

Hétköznap szinte lehetetlen a szellőztetés, a kertek használata, hiszen annyira erős a kátrányszag, hogy még egy felnőttnek is elviselhetetlen, nemhogy egy gyereknek. A területen rengeteg a kisgyermek, csecsemő, átlagosan a családoknál minimum két csemete van. A gyárhoz közel 2 óvoda és egy általános iskola is található.
Mióta itt lakunk, többünknek vannak egészségügyi problémái, hányinger, fejfájás, allergia.

Sajnos az önkormányzat komolyabb segítséget nem nyújt. A nyáron megbíztak egy céget, akik 2 hetes mérést végeztek, de valami furcsa oknál fogva, arra a 2 hétre a gyár leállt, nem működött. A mérő leszerelésének másnapján már újra is indult.
A gyárat a COLAS-Eger üzemelteti, akik az M0 szélesítésére kiírt tendert is megnyerték, tehát várhatóan 2011-ig folyamataosan, a mostaninál többet fognak működni.

Nem vagyunk jogászok, nem vagyunk környezetvédelmi szakemberek, egyszerű emberek vagyunk, akik tisztességesen élni szeretnének, egészségben akarják felnevelni a gyerekeiket, nem szeretnék, ha az ingatlanjuk értéke a minimálisra csökkene a szagok miatt. Sokan a városból költöztünk ki ide, a jó levegő és a nyugodt élet reményében. Hiteleket vettünk fel, amit nehezen, de fizetünk, habár a gyár miatt az ingatlanunk most kevesebbet ér, mint amennyi hitel van rajta.
Jelen pillanatban pedig ott tartunk, hogy valaki, aki valószínüleg önös érdekből aláírta egy ilyen borzalom létesítését, tönkreteszi az életünket.

Már létrejött egy helyi egyesület is (Dunaharaszti Környezetvédelmi Egyesület) amelyik próbált épni az ügyben, de azt a "tanácsot" kapták, hogy jobb, ha nem foglalkoznak vele.


Előre is köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel:

A Dunaharaszti, Határ úti lakópark lakói

REACH kampány 2009.08.27. 13:47:21

Tisztelt lakók!

Kérdésükre privát üzenetben válaszoltam, csatolva a szükséges dokumentumokat is.

REACH kampány 2009.09.04. 16:56:38

Két úton lehet elindulni az ügyben.

Az első lehetőség, hogy magát az építési engedélyt próbálják meg semmissé tenni. Ezt úgy tudják megtenni, hogy levelet írnak a Pest Megyei Főügyészségnek és törvényességi felügyeleti kérelmet kérnek az ügyben.
Pár szempontot felsorolnék ehhez:
-mindenképpen hivatkozzanak a szabályozási terv és a kiadott engedély közti ellentmondásra (Gksz övezet: Az építési övezetek területei elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgálnak.)
-ahogyan nekünk, az ügyészségnek is hivatkozzanak az említett jogszabályokra. Mivel az építési engedélyezés hivatalos fellebbezési idején már rég túl vagyunk, az eset jogszabálysértő oldalát kell kiemelni elsősorban.
-jó lenne, ha csatolnának a levélhez egy aláírásgyűjtő ívet, ami alátámasztja az erős lakossági ellenérzést
-a zárószakasz kb így nézzen ki:

Kérem, bejelentésem a 2004. évi XXIX. tv. 141-143§ alapján valamint az 1992. évi LXIII. tv. alapján személyes adataim/adataink védelmével kezeljék. Kérem a Tisztelt Ügyészséget, hogy a fenti indokok, valamint a Magyar Köztársaság Ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 13. §-a alapján bírálja el kérelmünket. Kérem, a vonatkozó rendeleteknek megfelelően az ügyet vizsgálják ki, a meghozott intézkedésekről és az üggyel kapcsolatos fejleményekről tájékoztassanak.

[Hely, dátum]

Tisztelettel:

[A fentiek valóságtartalmát alulírottak tanúsítjuk:

Név Lakcím Sz.ig.sz. Név Lakcím Sz.ig.sz.]

A levelet a Pest Megyei Főügyészségnek címezzék:
1400 Budapest, Pf.: 78.

A másik vonalon az üzem környezet- és egészségkárosító hatása az érdekes. Ennek kapcsán a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez kell fordulni. A Felügyelőség -mint elsőfokú környezetvédelmi hatóság- kötelezheti a céget arra, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amely jelentős mértékben csökkenti az üzem kibocsátását, végső esetben pedig az üzem bezárását is elrendelheti.

Ehhez a panaszhoz szívesen küldünk egy formanyomtatványt, keressenek a Levegő Munkacsoportban. A levélhez szintén csatoljanak aláírásokat, ha tudnak esetleg fényképet is, ha látható a kibocsátás.

Mindkét levelet ajánlott, tértivevényes formában adják fel és tartsanak meg belőlük 1-1 példányt.

Lenkei Péter
süti beállítások módosítása